Κυπριακές Φλαούνες Μαδαφάκα

0

Κυπριακές Φλαούνες. Παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα το οποίο παρασκευάζεται κατά την περίοδο του Πάσχα (όχι απαραίτητα πλέον μια που μπορείς να γεμώσεις 5 σακκούλες που τον Ζορπά εύκολα).

Εκτός από τα 165 κιλά τυρί που περιέχονται σε μια και μόνο φλαούνα, προστίθενται και 345 φυτά θκυόσμη (άμπα τζιαι εν πιάσει μυρωθκιά). Κάποιοι προτιμούν να προσθέτουν και σταφίδια μια που οι Κύπριοι μη μπορώντας να αποχωριστούν τη γεύση του γλυκού, τα προσθέτουν κατά κόρον.

Τούτα ούλλα… σε μια φλαούνα

Η σελφο-φλαούνα είναι ίσως η πιο διαδεδομένη φώτο στο Facebook (μετά τα πόθκια στην παραλία) και εδώ διαφαίνεται η αγάπη των Κυπρίων για το συγκεκριμένο έδεσμα. Υπάρχει δε και μια κόντρα μεταξύ των οικοκυρών για το ποιά θα φτιάξει τις καλύτερες φλαούνες και συνήθως στο οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι οι θείες θα φέρουν και 2-3 από τις δικές τους φλαούνες για να σου τες μπουκκώσουν σχεδόν με το ζόρι ώσπου να στοτσιάσεις για να εκφέρεις άποψη ποιας είναι η καλύτερη.

Συνήθως η σελφο-φλαούνες συνοδεύονται από τη φράση: Έτοιμες. Κοπιάστε

Η φλαούνα τρώγεται σκέττη (μόνη της), με τον καφέ σου το πρωί, σαν πόπαστο μετά το μεσημεριανό(!), το απόγευμα, το βράδυ, μετά τις δώδεκα το βράδυ όταν κάνεις επιδρομή στο ψυγείο και γενικώς τρώεις φλαούνες μέχρι και τη αρχή του καλοκαιριού μια που κάθε σπίτι παράγει ετησίως ποσότητες που αρκούν να σιτίζουν τον πληθυσμό της Αιθιοποίας για τα επόμενα 45 χρόνια.

Βέβαια οι Κύπριοι φροντίζουν να φυλάξουν και μια κάσια γεμάτη μες την κατάψυξη. Ναι γεμώνουν τζιαι τα 5 συρτάρκα του ψυγείου και αν δεν υπάρχει χώρος τες σφηνώνουν δίπλα που τες κατεψυγμένες πίτσες τζιαι που κάτω που τες ΚΕΟ. Οι φλαούνες φυλάγονται για ένα χρόνο και τρώγονται καθ’ όλη τη διάρκεια. Έτσι αν ένα βράδυ κόψεις μέσα μια κρύα νύχτα του χειμώνα και μια μιξ ενισχυμένη δεν σε ικανοποιήσει, μπορείς άνετα να πείς: “ε, γεναίκα φκάλε τζιαι μια φλαούνα που τη κατάψυξη”.

“Ναι! Θα τες μπήξω τζιει μέσα θέλουν εν θέλουν”

Επειδή είναι μεγάλες συνήθως κόβονται σε φέτες αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι μια φέτα είναι αρκετή. Συνήθως ο καλοφαγάς όταν αρχίσει με ένα κόμμάτι, δεν μένει εκεί αλλά καταβροχθίζει ολόκληρη την φλαούνα. Και αυτό, σημειώστε, μετά που έχει ήδη φάει 8 κομμάτια σούβλα, 16 κουπέπια και 3 κομμάτια μακαρόνια του φούρνου.

Φάτε άφοα.