Κύπριος Καταναλωτής… oh yeah! (Μέρος Α΄)

0

Κρίση ξε-κρίση, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι βαθιά ριζωμένα στον μυαλό του Κύπριου Καταναλωτή. Μετά από εισήγηση του φίλου του blog Μάριου, για ένα άρθρο για τον καταναλωτή επιστρέφουμε σε πίκρικα λιμέρια και εξαπολύουμε δηλητήριο.  Ενώ αναφορές δείχνουν ότι οι καταναλωτικές μας συνήθειες αλλάζουν τώρα με την κρίση, κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ:

1. Κινητό (mobile ή μόπαϊ):

Δεν μπορεί να αντισταθεί. Το θέλει. Είναι Hot Trend. Πρέπει πάση θυσία να αγοράσει το νέο κινητό που κυκλοφόρησε η Samsung ή η Apple (μόνο αυτές τις δύο μάρκες ξέρει anywayz). Μπορεί το τηλέφωνό του να είναι μόλις δύο μηνών αλλά να μην αγοράσει το νέο μοντέλο; Να κόψει πίσω; Οπωσδήποτε το τηλέφωνο πρέπει να είναι πάνω από 500 ευρώ το οποίο όμως αγόρασε με προσφορά από την τάδε εταιρεία.  Στραβάρα μες τα μάθκια μας με τες προσφορές αλλά αυτό το συζητήσαμε αλλού. Το τηλέφωνο βέβαια είναι trasnformer, κάνει καφέ (τζαι λαλεί τον καφέ), κάνει μασάζ, έχει κάμερα 200MP και ραδιόφωνο (όπως γράφουν και στα διαφημιστικά τους οι κυπριακές εταιρείες – δαμέ έχουμε τεχνολογία NFC και οι άλλοι γράφουν ακόμα ότι το τηλέφωνο έshει ράδιο πάνω, δώστε στον Πίκρη εταιρεία marketing. ΤΩΡΑ). Και φυσικά πρέπει να φάει όλο του το μισθό για να αγοράσει και στο παιδί του το νέο i-phone αφού “ούλλοι στο σχολείο έχουν”. Nα χαλάσουμε χατίρι του μωρού; Άσχετο αν το μωρό το χρειάζεται μόνο για να βγάζει selfies, να παίζει Candy Crush και να βλέπει “Best Pranks of 2013” στο Youtube (είμαι σίγουρος ότι ο Κύπριος Kαταναλωτής εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του υπερηχητικού του τηλεφώνου – τελευταίως έβαλε και Viber).

 

1990 mobile phone user

Θκιάολε, μόνον εγώ έμεινα με την μπανάνα στο shέριν;

 

2. Laptop με σήμα το μήλο:

Ο Κύπριος Καταναλωτής (στο εξής θα αναφέρεται ως ΚΚ) αρέσκεται στην επίδειξη. Είναι αγαπημένη πρακτική την οποία εξάσκησε για χρόνια σε σημείο που έγινε pro. Σαν καλός λοιπόν pro επιδειξίας πρέπει να αγοράσει και MacBook Pro. Πιστέψτε με δεν το  αγοράζει επειδή είναι σχεδιαστής παιχνιδιών, ούτε για να δημιουργεί επαγγελματικά video, ούτε γιατί είναι φωτογράφος και θα επεξεργαστεί τις επαγγελματικές του φωτογραφίες, ούτε γιατί θα σχεδιάσει ουρανοξύστες, ούτε γιατί είναι graphic designer. Θα αγοράσει το Mac για το μηλούιν. Μάλιστα, για το μηλούιν.  Να το βγάζει έξω και ενώ όλοι να καμαρώνουν, να βλέπεις τον ΚΚ να εκμταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες του νέου του Laptop για να μπαίνει στο… Facebook. Ο Πίκρης οφείλει να επιβραβεύσει τον Steve Jobs αφού η μεγαλύτερη προσφορά του στην ανθρωπότητα (ας αφήσουμε τις μαλακίες περί σπουδαίου άνθρωπου και innovator) ήταν να καταφέρει να σου πουλά design-άτη τεχνολογία.

 

Ώρα να σχεδιάσω τζείνο το video game με τα extreme graphics. Θωρούν με άραγες σου;

Ώρα να σχεδιάσω τζείνο το video game με τα extreme graphics. Θωρούν με άραγες σου;

 

3. Τα ρούχα μου θέλω τα με κάτι γράμματα τόοοοσα:

ΟΚ για να μην γινόμαστε υπερβολικοί, παλιά ίσχυε το ρητό “όσο πιο μεγάλα τα γράμματα της μάρκας τόσο πιο μεγάλο το στάτους μου”. Άλλαξαν οι καιροί. Τώρα ισχύει το ρητό: “όσο πιο μεγάλο το σήμα Polo τόσο μεγάλο το στάτους μου”. Εδώ πάει γάντι το σοφό: Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Ο ΚΚ πρέπει οπωσδήποτε να έχει  μια Polo Ralph Lauren αν θέλει να ονομάζεται “άδρωπος”. Και πρέπει να ανεβάζει και το γιακά πάνω για να φαίνονται τα γράμματα πίσω σε περίπτωση που δεν πρόλαβες εσύ, αχάπαρε περαστικε, να δεις το σήμα μπροστά. Όσον αφορά στην Κύπρια Καταναλώτρια, καλύτερα να μην συζητήσουμε τις προτιμήσεις της. Τσάντες και παπούτσια είναι το φετίχ της μια που έτσι κάνουν και λένε σε συνεντεύξεις τους και οι socialite στα περιοδικά. Και επειδή όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, πρόσφατα η ΚΚ ανακάλυψε ότι στα κατεχόμενα και στο ebay υπάρχουν σχεδόν τέλειες απομιμήσεις. Έτσι βρήκε μια προσωρινή λύση στη μανία της για απόκτηση Louis Vuitton. Αλλά πάντα θα έχει στο μάτι την original – πού θα πάει, θα την αγοράσει και θα ολοκληρωθεί ως γυναίκα.

 

Σηματούιν: Check.  Γιακκάς πάνω: Check

Σηματούιν: Check.
Γιακκάς πάνω: Check

 

4. Το αυτοκίνητο θέλει το Γερμανό του:

Ο ταλαίπωρος ΚΚ έχει βάλει στόχο, ανεξαρτήτως εισοδημάτων, να αγοράσει Mercedes ή το ελάχιστο BMW. Εκτός του ότι μεγάλωσε με ιδανικά όπως: “τα γερμανικά αυτοκίνητα είναι τα καλύτερα”, πρέπει να αγοράσει κιόλας ένα τέτοιο ως ένδειξη υψηλού κοινωνικού στάτους. Πρέπει να έχουμε αριθμό Mercedes και BMW λίγο πιο πάνω από το μισό πληθυσμό της Κύπρου. Τελικά είμαστε όλοι ματσό; Όχι, όχι. Μην βιάζεστε. Μετά από χρόνια εμπαιγμού από τους έμπορους αυτοκινήτων, ο ΚΚ ξύπνησε και τώρα φέρνει αυτοκίνητο από Αγγλία. Ξέρετε δεν το είδε σαν ευκαρία να αγοράσει ένα γιαπωνέζικο (φτου, φτου φτου) σε τιμή “χώμα” αλλά να φέρει ένα Mercedes πιο φθηνό. Εξάλλου “αν δεν αγοράσω ενός Α επιπέδου αυτοκίνητο πώς θα με βλέπουν οι γκόμενες”. Και τώρα φανταστείτε το εξής: ο ΚΚ καταβαίνει από το Mercedes φορώντας Polo και κρατώντας το Laptop (με σήμαν το μηλούιν) στο χέρι. Σας θυμίζει κάτι; Η εικόνα ολοκληρώθηκε.

 

5. Τηλεόραση 50′ το ελάχιστο και super surround system… :

…διότι πώς αλλιώς θα ζήσεις “την απόλυτη εμπειρία του Μουντιάλ”. Μια τηλεόραση για τον ΚΚ, μια για τη γυναίκα του στην κουζίνα για να βλέπει Μπρούσκο και μια για το παιδί στο υπνοδωμάτιο γιατί είμαπε: “εν κρίμα το μωρό” (τελικά εν τόσο κρίμα τζείνο το μωρό που μεγαλώνει τζαι δεν πάει στρατό το ταλαίπωρο). Φυσικά ο ΚΚ θα αγοράσει και το surround system για να ολοκληρωθεί το πακέτο άσχετα αν θα το χρησιμοποιήσει μια φορά στη ζωή του για να δει το Expendables. Όταν πήγε για τηλεόραση ο ΚΚ, πείστηκε από τον πωλητή να αγοράσει και το surround λέγοντάς του: “άκου ήχο κουμπαρε μου”. Εξαιρετικό επιχείρημα, “τύλιξε μου ένα”.

6. Προσφορές (δύο συν ένα αγγούρια δωρεάν):

Και δεν αναφέρομαι στις υπεραγορές. Αναφέρομαι σε όλες αυτές τις προσφορές εξαιρετικά άχρηστων πραγμάτων που έχουν κατακλείσει το διαδίκτυο και κατά ένα περίεργο λόγο ο ΚΚ δεν τις χάνει. Έχουμε πήξει στις ιστοσελίδες του στιλ: axristoantikeimenodeal.com, agorasetimalakiapousoupoulw-deal.com, uselessthingsdeal.com κτλ. Και η μαλακία είναι ότι έπεισαν τον ΚΚ να αγοράζει. Πράγματα που πωλούνταν στην Αμερική τη δεκαετία του 90′ μέσω telemarketing έμειναν στοκ και εισήχθηκαν από “έξυπνους” καρχαρίες και μας τα πουλάνε για νέο προϊόν. Φακ μι μαν. Δεν λέω, κάποτε μπορεί να πετύχεις κάποια καλή προσοφορά αλλά σε παρακαλώ ΚΚ εξήγησέ μου γιατί χρειάζεσαι πατανία που φοριέται ή σκουφούιν του ninja στην Κύπρο με κλίμα Σαχάρας.

 

skoufouin_ninja

Multi-use σκουφούιν ninja για τους βαριούς κυπριακούς χειμώνες. Προσφορά: 1+2 δωρεάν όπως πιο κάτω

 

 

skoufouin_ninja2

Και σε μαύρο για τις νυχτερινές ninja εξόδους σας

 

Τώρα και σε κόκκινο για να είστε το επίκεντρο

Τώρα και σε κόκκινο για να είστε το επίκεντρο

 

Δες κι αυτό. Πατανία που φοριέται ξεθαμμένη από το telemarketing της Αμερικής των 90’s. Ναι πωλείται με επιτυχία στο pataniamazingdeal.com

Και μην ξεχάσετε να τη φορέσετε καθώς οδηγάτε. Να μεν σας πιάσει τζαι καμιά πούντα.

 

Ηθικό δίδαγμα;

Δεν υπάρχει ηθικό δίδαγμα. Κκελλέ κουλούμπρα.

 

Κάπου εδώ τελειώνει το Α΄μέρος.  Διαβάστε εδώ τη συνέχεια.