Κυπραίος είσαι τζαι φαίνεσαι… (μέρος Β΄).

10

Αυτή τη βδομάδα ο Πίκρης συνεχίζει την περιγραφή χαρακτήρων της Κύπρου που σταθερά μας περιτριγυρίζουν. Αν δεν διαβάσατε το Α΄ μέρος διαβάστε το εδώ.

Κχμ, κχμ (ο Πίκρης παίρνει ύφος παρουσιαστή). Πάμε αμέσως να δούμε τις επόμενες κατηγορίες:

6. Ο Fast-and-the-Furious (άλλως “ο μοτίφας”):

Χαρακτηριστικά:

Ο Fast-and-the-Furious (από τώρα και στο εξής θα λέγεται “μοτίφας”) είναι ότι λέει το όνομά του. Ο πελλός με το αυτοκίνητο, ο μάγκας, το λέshιν. Ο μοτίφας οδηγά αυτοκίνητο πάντα γιαπωνέζικης μάρκας. Όχι γιατί έχει κάτι με τα ευρωπαϊκά αλλά γιατί τέτοια αυτοκίνητα (γιαπωνέζικα) οδηγούν οι “σκληροί του δρόμου”. Έχει ξοδέψει τόσα χρήματα για να “μοτιφάρει” το αυτοκίνητό του που στην τελική σούμα θα μπορούσε να αγόραζε και Ferrari. XA! Ferrari; Κάμνει τες κόshινο. Εξάλλου προσπαθεί να αποδείξει μονίμως ότι η Ferrari δεν πιάννει μπάζα μπροστά στο transformer του. Εξ’ ου και μοτίφας. Έχει κάνει περισσότερες προσθετικές αλλαγές στο αυτοκίνητό του απ’ ότι η Madonna σε όλη της τη ζωή.  Είναι ο μαλάκας (ΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ!) που κάνει κόντρες στη Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία και στις αποστάσεις μεταξύ των “ράνταπαου” στη Λεμεσό. Είναι ανα πάσα στιγμή έτοιμος για κόντρες. Αν δει Porsche στα φώτα θα κατεβάσει το τζάμι για να δείξει ότι θέλει να μιλήσει στον οδηγό της. Δεν θα του μιλήσει όμως. Θα μαρσάρει επιδεικτικά για να δώσει το σύνθημα ότι γουστάρει κόντρες. Μέσα στο αυτοκίνητο διαθέτει ένα ηχοσύστημα το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις. Το αυτοκίνητο είναι συνήθως δίχρωμο αλλά έχει αδυναμία στο χρώμα λιλά (αληθινή ιστορία – προσέξτε το). Πολλές φορές περνά από δίπλα σου και θέλει επίτηδες να σε ξεκουφάνει γι’ αυτό και το έχει σε full ένταση. Διερωτείσαι αν ο ίδιος φορεί ωτοασπίδες. Συνήθως το ηχοσύστημα, το οποίο είναι πανάκριβο και αποτελείται από 10 μεγάφωνα, παίζει the latest fucking rap αλλά είναι αμφίφολο αν ο μοτίφας αντιλαμβάνεται τι λένε τα τραγούδια. “Μόστρα είναι το όνομά μου”. Οι κολλητοί του, του έχουν παρατσούκλι συνήθως στο στιλ: ο Γιαννής ο “Ττούστρος”, ο “Μάτσας”, ο “Νιτρής” (από το νίτρο), ο “Shiστρής” (από το shίζω το οποίον εις την γλώσσαν του μοτίφα σημαίνει: ρέσσω σε). Ο μοτίφας “τρώει” τα λάστιχα του αυτοκινήτου του όπως το παγωτό και είναι να διερωτείσαι που βρίσκει χρήματα να τα αλλάζει κάθε μήνα. Ο λόγος που τα λάστιχα εξανεμίζονται (ή μάλλον οι λόγοι) είναι επειδή: φεύγει από το βενζινάδικο “ξερογυρίζοντας”, φεύγει από το σινεμά “ξερογυρίζοντας”, φέυγει από τα McDonald’s “ξερογυρίζοντας”… Γενικώς για να μην τα πολυλογώ απ’ όπου κι αν εκκινεί “ξερογυρίζει”. Αν ήταν δυνατόν θα ξερογύριζε με τα παπούτσια. Μοτίφα αν με ακούς, ή μάλλον αν με διαβάζεις θέλω σε παρακαλώ μια χάρη μόνο: βγάλε τα neon lights που το αυτοκίνητο. Οι υπόλοιπες πατρονιές είναι ΟΚ. Τζαι σε παρακαλώ μεν βουράς, κάμνει κακό στην υγεία.

Με τα λεφτά που έδωσε ο “μοτίφας” για να δημιουργήσει αυτό το αριστούργημα, αγόραζε Ferrari.

Πού θα τον βρεις: Ο μοτίφας είναι παντού. Το πρωί και το απόγευμα θα τον βρεις σε πολυσύχναστους δρόμους (π.χ. Μακαρίου – Λευκωσία, Ανεξαρτησίας – Λεμεσό, Φοινικούδες – Λάρνακα, Λιμανάκι – Πάφο). Το βραδυ δεν τον βρίσκεις. Το μόνο του στέκι είναι ο δρόμος. Αναμένει το βράδυ για κόντρες όπως το βρυκόλακα. Μπορεί και να τον δεις να σε προσπερνά (ή μάλλον δεν θα τον δεις – εν όπως τη ρουκέτα) στο δρόμο.

Οι Ατάκες του: “Έρεξα τον πας την κούρβαν της Κακορατζιάς”, “Μα τζείνος με την κόττσινην Ferrari; Πφφ, ξέρω τον. Εν έshει υπόθεσην”, “Έπία τον στοίχημαν τα spoiler”, “Μαλάκα δε μωρό” (στην περίπτωση που βλέπει στο Youtube κόντρες αυτοκινήτων)

Ποτό: Είστε σοβαροί; Δεν φτάνει που θα του πάρουν την άδεια από τους βαθμούς ποινής θα πίνει κιόλας; Εξάλλου πρέπει να είναι sober για τις βραδυνές κόντρες.

Φαγητό: Οτιδήποτε γρήγορο γιατί “εχουμεν τζαι δουλειές”. Συνήθως McDonald’s που έχει ΚΑΙ κόσμο ΚΑΙ πάρκινννν για να “ξερογυρίσουμεν τζαι να μας δουν”

Ποστ στο Facebook: “I live for speed” (και like ο λαός)

Φωτογραφία στο Facebook: Με διπλωμένα τα χέρια να ακουμπά το υπερηχητικό αυτοκίνητο και να βλέπει σε αόριστη κατεύθυνση. Σημειώστε ότι μόλις που φαίνεται ο άνθρωπος αφού πρέπει να δοθεί έμφαση στο τετράτροχο.

Τι ψωνίζει: Λάστιχα, rims, ηχοσυστήματα, woofers, νίτρο (παράνομα μεν αλλά αναγκαία), exhausts (για να κάμνει μπαμ) και αν τα κατεφέρει κάποτε Mitsubishi Evolution (dream car).

Αγαπημένη ταινία: The Fast and The Furious (καλά, είδε όλες τις ταινίες της σειράς), Gone in 60 Seconds, Need for Speed, κόντρες στο Youtube (φωνάζοντας: “Αμάνα μου”).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Πίκρη: Οι ακόλουθες δύο κατηγορίες αποτελούν πιο γενικευμένες καταστάσεις κυπριακής φρενίτιδας.

7. Ο Οικογενειάρχης (είσαι λεβέντης):

Χαρακτηριστικά:

Ο Οικογενειάρχης αποτελεί την πιο κλασσική περίπτωση Κύπριου. Είναι ο άνθρωπος της προηγούμενης δεκαετίας χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Είναι (και νιώθει) ο τελευταίος στυλοβάτης των κυπριακών αξιών και ιδανικών… ο αντιπρόσωπος μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι το καλό παιδί, ο πρόθυμος γείτονας, ο σκληρά εργαζόμενος, ο νυν-υπέρ-πάντων-ο-αγών για ένα καλύτερο μέλλον (αν και έκαμεν τζοιλιούαν στην πορεία). Ακολουθεί μια απίστευτα κλασσική γραμμή στη ζωή του η οποία υπερβαίνει τα όρια της ρουτίνας. Δουλειά, σπίτι, δουλειά, σπίτι, φροντιστήρια των μωρών. Μάππα, σούβλα, επίσκεψη στα πεθερικά, στους γονείς, στους κουμπάρους. Φακελλούιν στους γάμους και οπωσδήποτε ψήφος στις εκλογές (δεν φταίει, αυτό του δίδαξε το κατεστημένο). Έχει τρία παιδιά (συνήθως). Θέλει να τα σπουδάσει και να τα κανονίσει όλα στην κυβέρνηση, να τα παντρέψει και να δει εγγόνια. Αν έχει κόρες πρέπει οπωσδήποτε να τους αγοράσει οικόπεδο ενώ από την ταράτσα του σπιτιού του προεξέχουν σίδερα, σημάδι ότι στο μέλλον θα χτίσει νέο όροφο για να “μείνει η μιτσιά με τον χαρτωμένον”. Είναι ο άνθρωπος που έφαγε όλα τα ψέματα των πολιτικών στη μούρη αλλά ακόμα πιστεύει “πως μπορούμε”. Όταν βρίσκεται στο εξωτερικό θα τον αναγνωρίσεις γιατί όλη η οικογένεια είναι φορτωμένη τσάντες με ψώνια. Φορεί σάνδαλο με κλατσούα και τσαντάκι γύρω από τη μέση (απαραίτητο εξάρτημα γιατί “στο εξωτερικό έχει πολλούς κλέφτες”). Κάνει πολύ θόρυβο γενικώς στο εξωτερικό για “να δουν οι ξένοι ότι οι Κυπραίοι ξέρουν να περνούν καλά”. Όταν θα επιστρέψει θα φέρει δώρα για το θείο του, τη θεία του, τα αδέλφια, τα ξαδέλφια… Στη θάλασσα θα τον δεις να φέρνει καρεκλούες, ομπρελλούαν, παττίχαν, παγωνιέρα γεμάτη “πίρες”, φουκού και πάει παρέα με την οικογένεια του κουμπάρου του. Πρόσφατα ανακάλυψε και το “ίντερνε”. Ζήτησε από το παιδί του να του κάνει λογαριασμό στο Facebook και έμαθε να παίζει και Candy Crush και έμαθε και τι είναι το “λάικ”. O οικογενειάρχης όπως και να έχει, θα σου θυμίζει πάντα τη ζωή μιας ιδανικής κοινωνίας (πριν την κρίση τουλάχιστον).

“Να μεν ξεχάσω να αφήσω χώρο που πάνω για δεύτερο σπίτι”

Πού θα τον βρεις: Στο γήπεδο με την οικογένεια, στην παραλία με την οικογένεια, σε ταβέρνες, γάμους (κάθε σαββατοκυριάκο έχει και ένα), βαφτίσια, στον παραλιακό για βόλτα, έξω που τα σουβλάκια του Γιαννή να περιμένει σειρά για να πιάσει φαΐ.

Οι Ατάκες του: “η κυρία μου” (όταν συστήνει τη γυναίκα του), “έφαα τη ζωή μου να σας μεγαλώσω τζαι τούτο εν το ευχαριστώ;”, “ε, γεναίκα… φέρ’ το άλας τζαι καμιάν μπίρα”, “τον μιτσήν έστειλα τον Αγγλία”, “πάω καφενέν”, “ρε παιδί, φέρτον λοαρκασμόν” κ.τ.λ.

Ποτό: Μπίρα, ζιβανία, ούζο, Τζόνι Ουόλκερ, “βε-σο-πε”

Φαγητό: Σούβλα

Ποστ στο Facebook: Καλημέρααα!

Φωτογραφία στο Facebook: Δεν έχει ακόμα… προσπαθεί να καταλάβει πώς κάμνεις “άπλοτ”.

Τι ψωνίζει: μόνο τσιγάρα γιατί όλα τα υπόλοιπα τα αγοράζει η γυναίκα του.

Αγαπημένη ταινία: The Family Man, Family Matters, Family Ties.

8. Ο νεόπλουτος οικογενειάρχης:

Χαρακτηριστικά:

Χωρίς να έχει σημασία πώς απέκτησε τα λεφτά του, ο Νεόπλουτος Οικογενειάρχης ζει το Κυπριακό Όνειρο. Είναι μια γενιά μικρότερος από τον κλασσικό οικογενειάρχη. Έχει δύο παιδιά σε αντίθεση με τον πιο πάνω γιατί αν αποκτήσει τρίτο δεν θα μπορεί να ζει όπως τώρα, με σχετική άνεση δηλαδή. Σήμα κατατεθέν του το Mercedes (ή ΒΜW). Ζει σε ένα σπίτι 250 τετραγωνικών με κεραμίδια όμως γιατί σε αντίθεση με τον κλασσικό οικογενειάρχη δεν θα “κτίσει που πάνω” για την κόρη του αλλά δίπλα που το σπίτι του, στο οικόπεδο που ήδη του ανήκει. Το σπίτι του διαθέτει οπωσδήποτε πισίνα ενώ πρόσφατα πήρε και οικιακή βοηθό. Α, πήρε και σκύλο μια που δεν θα τον απασχολεί ότι θα τον πηγαίνει περίπατο (θα τον παίρνει η “μαυρού” σωστά;). Δεν έχει φουκού αλλά ολόκληρη high-tech ψησταριά την οποία όμως χρησιμοποιήσε μόνο μια φορά αφού συνήθως παίρνει φαγητό από ψησταριές έξω. Τα σαββατοκυρίακα έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται να ψήσει αφού πηγαίνει με την οικογένεια Friday’s και σε κοσμικές μπιραρίες ή cafe για φαγητό. Θα τον αναγνωρίσεις αμέσως έξω αφού όλη η οικογένεια είναι ντυμένη με πανάκριβα ρούχα και είναι όλοι τους ασορτί. Τα παιδιά του οπωσδήποτε έχουν i-pad και i-phone ασχέτως ηλικίας (ούτε να το συζητάς για android). Εννοείται ότι θα πάει 2-3 φορές το χρόνο διακοπές και το καλοκαίρι οπωσδήποτε Πρωταρά στο Grecian Park. Οι φίλοι του είναι ακριβώς όπως αυτόν. Αφού όταν τους δεις μαζί να κάθονται σε cafe βλέπεις στην ουσία 5-6 φανέλλες Polo Ralph Lauren με πούρα. Συζητά μόνο για business, οικόπεδα και αυτοκίνητα. Προσπαθεί να είναι πάντα fit όπως και η γυναίκα του ώστε να λένε όλοι: “τι όμορφη οικογένεια και ταιριαστό ζευγάρι. Τελευταίως όμως έβαλε 1-2 κιλά παραπάνω λόγω καλοπέρασης. Τα παιδιά πάνε σε ιδιωτικό σχολείο γιατί πρέπει να έχουν σοβαρή μόρφωση και προορίζονται να αναλάβουν τις business του.

Κάπως έτσι!

Πού θα τον βρεις: Τα είπαμε αλλά τα υπενθυμίζουμε: Friday’s, cafe, μπιραρίες την Κυριακή το μεσημέρι, σε ακριβά εστιατόρια, στα καταστήματα.

Οι Ατάκες του: “επήαμεν Κολωνάκι”, “άλλαξα αυτοκίνητο”, “εμείναμε σε ένα τέλειο ξενοδοχείο, τα μωρά δεν εφκαίναν που την πισίνα”, “να πάμε Μύκονο”.

Ποτό: Chivas και άνω

Φαγητό: Οτιδήποτε gourmet

Ποστ στο Facebook: Πρέπει να δείτε που είμαστε τωρά (στην περίπτωση που είναι στο εξωτερικό).

Φωτογραφία στο Facebook: Με την οικογένειά του στους εξής χώρους: Disneyland, water-park, πάρκα, εστιατόρια, στα γενέθλια των παιδιών του. Φροντίζει να κάνει ποστ επίσης το φαγητό που τρώει κάθε φορά ή το γλυκό με την κουμέρα να κάνει comment: “ουάου, τέλειοοοοο! καλά να περνάτε γλύκες μου! Σματς, σμουτς!” (Σχόλιο Πίκρη: “Τζίσας Κράιστ”).

Τι ψωνίζει: Ακριβά ρούχα που να είναι όμως, όπως είπαμε, ασορτί με αυτά της γυναίκας και των παιδιών του.

Αγαπημένη ταινία: Δεν βλέπει ταινίες. Κάπου διάβασε πρόσφατα ότι πρέπει να περνά εποικοδομητικά χρόνο με τα παιδιά του γι’ αυτό και παίζουν όλοι μαζί Monopoly.

Κάπου εδώ τελειώνει το Β΄ μέρος. Αν έχετε εισηγήσεις για κατηγορίες πείτε τες και εμείς θα τις ξεπατικώσουμε.

Κλικ εδώ για την ένδοξη Κύπρια.