Κυπραίος είσαι τζαι φαίνεσαι… κλασσική περίπτωση (μέρος Α΄).

8

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας, για να μην πω είναι παντού. Αποκλείεται να μην έχεις ένα γνωστό σου ή να μην γνώρισες τουλάχιστον έναν από αυτούς στη ζωή σου. Love them or hate them. Ο opikris.com σας παρουσιάζει κλασσικούς χαρακτήρες Κυπρίων μέσα από τα μάτια του Πίκρη. Ποιοι είναι, πού πάνε, πού πάνε; Να αρχίσει η πίκρα παρακαλώ:

1. Ο κυνηγός (άλλως τζυνηός):

Χαρακτηριστικά:

Ο κυνηγός κατ’ αρχήν είναι είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Είναι όπως όταν φορεί παραλλαγή και γίνεται αγνώριστος. Μπορεί να δουλεύει μαζί σου αλλά δεν εκδηλώνεται εκτός κι αν κάνεις παρέα μαζί του χρόνια, οπότε και ξέρεις το χόμπι του. Μπορείς να τον αναγωρίσεις όμως αφού ζητά άδεια από τη δουλειά τις Τετάρτες ή αν τον πιάσεις κουβέντα για τις ασχολίες του. Δεν είναι ότι κρύβει ότι είναι κυνηγός. Απλά δεν ασχολείται με κάτι που δεν θα καταλάβεις ποτέ, αγροίκε αστέ του cafe. Οι κουβέντες του περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες εξορμήσεις του, τη φορά μου έβρεξε και αντί για κυνήγι μάζευε μανιτάρια, το είδος της τροφής που αγοράζει για τους σκύλους του καθώς και τα χρήματα που μαζεύει για να αγοράσει ένα σκύλο ο οποίος “εν χάννει φάσσα κουμπαρε”. Καθώς συζητάτε μην του αναφέρεις ποτέ ότι βρίσκεις το κυνήγι ενδιαφέρον (εκτός αν το βρίσκεις πραγματικά) γιατί θα σου κατέβει στις 4.00 ξημερώματα Κυριακής και αν δεν έχεις στολή κυνηγίου θα σου φέρει αυτός. Συνήθως μένει δίπλα από μια χωράφα για να είναι κοντά στους 124 σκύλους που έχει ώστε να μπορεί να τους ταΐζει. Όλη η γειτονιά του κάνει παράπονα για το ότι οι σκύλοι δεν ησυχάζουν αλλά αυτός είναι σταθερός στο ιερό του χόμπι και δεν λαμβάνει υπόψη τους γείτονες. Μην του μιλήσεις αν δεν φέρει θύραμα στην επιστροφή από την εξόρμηση. Είναι χειρότερος και από φανατικό οπαδό ομάδας. Αν είσαι μαζί του σε έξοδο μην τον ψάξεις μετά τις 3 τα ξημερώματα. Είναι ήδη σπίτι και δένει τα άρβυλα. Αν μπορούσε να παντρευτεί το όπλο του θα το έκανε αλλά συμβιβάστηκε με γυναίκα.

 

Πού θα τον βρεις: 

Αντίθετα με παλιότερα, όπου τον κυνηγό τον πετύχαινες στην κυνηγετική λέσχη να περηφανεύεται για το πόσους λαούς έπαιξεν ή στον καφενέ με την παραλλαγή μετά από την κουραστική μέρα της εξόρμησης, σήμερα ο κυνηγός δεν έχει στέκια. Είναι παντού. Στο σπίτι σου, στη γειτονιά, στην παρέα σου, στο cafe, στο bar, στο club. Θα τον δεις τα πρωινά της Κυριακής έξω από το φούρνο να τρώει λουκανικόπιττα και να πίνει Pokka (καφές αδρωπινός) με τον κουμπάρο τον Κωστή. Και κλασσικά θα τον βρεις στα βουνά.

 Οι Ατάκες του: “Έππεσεν όπως την τζίκλαν”, “βάλε μια ζιβάναν”, “έshεις το λόο μου ρε κουμπάρε ήταν ένας λαός τόοοσος”,”πέρτικα μου” (απευθυνόμενος στη γυναίκα του), “καραόλους έshει;” (αν βρίσκεται σε ταβέρνα), “φίλε μου εγιώ μόνον Ακάμαν πάω για αγριογούρουνο”, “τζίφος”.

Ποτό: Ζιβανία

Φαγητό: Ρωτάς κιολάς;

Ποστ στο Facebook: “πόψε έσhει πουλλούιν στα κάρβουνα, κοπιάστε” (με καμιά εκατοστή like)

Φωτογραφία στο Facebook: με τον κουμπάρο τον Κωστή να κρατούν έναν λαό που τα φκιά και φόντο ένα διπλοκάμπινο με τις μουσούδες σκυλιών να εξέχουν από το κλουβί μέσα στο οποίο ψήνονται.

Τι ψωνίζει: κάρβουνα, παραλλαγές, άρβυλα, φανάρια, κάρβουνα, μαχαίρια που το Aliexpress απομιμήσεις των Swiss knife γιατί είναι άνθρωπος της φύσης και της επιβίωσης, κάρβουνα, φουκούδες γιατί ψήνει ούλλη μέρα τζαι χαλά τες φουκούες, φουσέκια, όπλα, σκύλους, κι άλλους σκύλους, κι άλλα κάρβουνα.

Αγαπημένη ταινία: The Deer Hunter  και οτιδήποτε από National Geographic που να δείχνει extreme action in the wild.

2. Ο Gym-maniac:

Χαρακτηριστικά:

Όπως το λέει το όνομά του. Μην το συζητάς. Ο Gym-maniac ανοίκει σε μια ανώτερη κατηγορία ανθρώπων. Έχει πιάσει (μαζί με τα βάρη) το νόημα της ζωής. Αντίθετα με τον κυνηγό, μπορείς άνετα να τον ξεχωρίσεις ανάμεσα στους κοινούς θνητούς. Κατ’ αρχήν έχει περπάτημα πάπιας. Άσχετα αν δεν είναι το φυσιολογικό του περπάτημα, ο Gym-maniac κάνει το εν λόγω βάδισμα για να σου δείξει ότι έχει φτερά και θέλει απελπισμένα να σου φωνάξει από μακριά: “ΔΕΣ ΜΕ”. Μπορεί να αρχίσει να κάνει κάμψεις στη μέση του bar, ταβέρνας, εστιατορίου, φιλικού σπιτιού μόνο και μόνο επειδή τον προκάλεσαν και του είπαν ότι “δεν τραβάς στο Gym”. Είναι εγωπαθής και νάρκισσος. Κάνει παρέα με όμοιούς του αν και δεν έχει πρόβλημα με καμιά παρέα. Απλά αν δεν είσαι και συ του γυμναστηρίου σε βαριέται εύκολα γιατί δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να του πεις για το πώς θα αυξήσει τη μυική του μάζα ή τρως πολλά τηγανητά οπότε και εκεί του δίνεις τη χαριστική βολή για να σε αποκλείσει από το friend list. Σκέφτεται συνεχώς τη διατροφή του. Αγχώνεται μόλις αναφέρεις τη λέξη “κιλά” – εκτός και αν μιλάς για τα κιλά της μπάρας. Βλέπει να φαγητά να πηγαινοέρχονται όταν βρίσκεται σε εστιατόριο, τρέχουν τα σάλια του αλλά εκεί σταθερός στο σκοπό. Ένα τουλάχιστον μπορείς να του αναγνωρίσεις. Έχει πείσμα και στόχο. Πιο ψηλά, πιο δυνατά. Δεν χάνει μέρα από το γυμναστήριο (αν χάσει πέφτει σε κατάθλιψη).

Gym

Θωρούν με ρε; Θωρούν με;

Πού θα τον βρεις:

Gym, Gym, Gym φυσικά, παραλία φυσικά, cafe, bars, clubs και γενικά όπου υπάρχουν μάζες ώστε να μπορεί να εκθέσει τους μύες, σε καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής.

 Οι Ατάκες του: “μαλάκα είμαι πιασμένος”, “σήμερα έκαμα 10km”, “πόσα κιλά σηκώνεις;”, “τρώω μόνο κοτόπουλο”, “θέλω πρωτεΐνη :(”

Ποτό: Perrier

Φαγητό: κοτόπουλο, σαλάτες, συμπληρώματα διατροφής από Αμερική “γιατί μόνο οι Αμερικάνοι ξέρουν που τούτα”, Kellogg’s bars, πρασινόμηλα, τόνοι.

Ποστ στο Facebook: “Just do it”

Φωτογραφία στο Facebook: selfie καθημερινά είτε στο gym, είτε στην παραλία, 60 φωτογραφίες από το Legion run.

Τι ψωνίζει: πρωτεΐνη και γενικά όλα τα συμληρώματα διατροφής, στενές μπλούζες, βαράκια, αθλητικά όλων των ειδών.

Αγαπημένη ταινία: Pain & Gain και όλες οι ταινίες του Schwarzenegger.

3. Ο μοτορόβιος:

Χαρακτηριστικά:

Ο μοτορόβιος είναι ασυμβίβαστος. Είναι ο αιώνιος έφηβος. Είναι ο άνθρωπος της παρέας αλλά όπως τον Gym-maniac κάνει παρέα μόνο με όμοιούς του. Αν δεν έχεις μοτόρα παρέτα μας. Άντε αν έχεις ποδήλατο μπορεί να σου μιλήσω. Ανήκει οπωσδήποτε σε κάποιο motor club με τρελή ονομάσια γεμάτη τσαμπουκά όπως “Cyprus Rebels”,”Harley Legends” (ελπιζω να μην υπάρχουν, τυχαία τα λέω) κ.τ.λ. Σκέφτεται συνεχώς ποιο νέο μαραφέτι θα αγοράσει για τη μηχανή. Προσβλέπει στον ερχομό της Κυριακής για να κάνει εξόρμηση with da boyz. Είναι μούργος ώστε να δείχνει ότι είναι σκληρός. Ακούει rock (όχι metal) γιατί τέτοια μουσική ακούνε τα σκληρά αγόρια, του οποίου την ύπαρξη ανακάλυψε με την αγορά της μηχανής. Έχει εξερευνήσει όλη την Κύπρο, ακόμα και στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στον Απ. Αντρέα ώστε να δείξει και στον τελευταίο κάτοικο του νησιού τι εστί Harley powa. Είναι ακτιβιστής αλλά επιλεκτικά. Αν το motor club αποφασίσει ότι δεν αξίζει να παρεβρεθούν κάπου, δεν θα πάει μόνος του. Δεν υπάρχει περίπτωση να λάβει υπόψη πεζόδρομους μια που πρέπει να παρκάρει κάπου που να φαίνεται η μηχανή. Όπως και ο κυνηγός, αν μπορούσε θα παντρευόταν τη μηχανή του αλλά οι κοινωνικές επιταγές του υπέβαλαν ότι υπάρχουν και γυναίκες. Έχει tattoo με το σήμα της Harley. Ένα οφείλεις να του αναγνωρίσεις: παρόλο που δείχνει άγριος, είναι κατά βάθος καλό παιδί και φιλήσυχος.

Είμαστεν ωραίοι ρε! Πάμεν Τζύκκον!

Πού θα τον βρεις: 

Τα πρωινά της Κυριακής θα τον βρεις σε χώρους στάθμευσης υπεραγορών να περιμένει την παρέα να μαζευτεί. Θα τον δεις στο δρόμο προς τα βουνά να σε προσπερνά. Θα τον δεις σε ταβέρνες στα ορεινά το μεσημέρι και το βράδυ σε χώρους που δεν φαντάζεσαι ότι υπήρχαν γιατί ακριβώς είναι μόνο για μοτορόβιους.

 Οι Ατάκες του: “Πόσα πιάννει η δική σου;” , “προχτές επίαμεν Τζύκκον”, “πρέπει να αλλάξω λάδι”, “έρεξα σε”, “αμάνα μου ίντα μωρό” (όταν δει καμιά Harley ανώτερη από τη δική του), “φάε σκόνη”.

Ποτό: Μπύρα

Φαγητό: Οποιοδήποτε τσίμπημα. Από φαγητά σχάρας μέχρι ξηρούς καρπούς και chips.

Ποστ στο Facebook: “Άυριο Τζύκκον”.

Φωτογραφία στο Facebook: Με ολόκληρη την παρέα και πίσω παραταγμένες οι μηχανές ή οι μηχανές παραταγμένες χωρίς την παρέα.

Τι ψωνίζει: κράνη (εχει απίστευτη συλλογή), μπύρες, δερμάτινα σακάκια, δερμάτινα παντελόνια, ραφτά σήματα της Harley και φυσικά Harley.

Αγαπημένη ταινία: Sons of Anarchy, Rebel without a cause, Easy-rider.

4. Ο Gamer:

Χαρακτηριστικά:

Ο gamer είναι σχετικά πρωτοεμφανιζόμενη κατηγορία. Δεν έχει την κλασσική εικόνα του σπασίκλα όπως νομίζουμε και ούτε αποτελεί ένα αποχαυνομένο (αυτό παίζει αν ισχύει) μέλος της κοινωνίας. Δεν είναι 12χρονο. Αντίθετα είναι ηλικίας 20-30. Δεν ασχολείται με παιχνίδια του Facebook μια που τα βρίσκει παιδικά και ανούσια (Candy crush; Τι είναι αυτό;) απαξιεί να παίξει FIFA στο Playstation θεωρώντας το παιχνίδι για αρχάριους. Αντίθετα παίζει WoW, LoL, CoD. Όσο πιο πολύπλοκα τα παιχνίδια τόσο το καλύτερο. Διαθέτει hi-tech μαραφέτια, υπερηχητικό υπολογιστή ο οποίος κάνει και καφέ και παίζει να είναι και Transformer και έχει όλες τις κονσόλες παιχνιδιών. Ο gamer μπορεί και να είναι full εξαρτημένος από την ασχολία του. Για τον gamer δεν υπάρχεις στην πραγματική ζωή. Σε βλέπει ως pixel, κάτι παρόμοιo που έβλεπε ο Neo στο Matrix όταν αντιμετώπισε τον Agent Smith. O gamer είναι παντού, όπως τον κυνηγό. Η διαφορά του όμως από τον κυνηγό είναι ότι δεν θα αποκαλύψει ποτέ τη ταυτότητά του μια που φοβάται την κοινωνική κατακραυγή επειδή η κυπριακή κοινωνία αρνείται να αποδεχτεί αυτό το έιδος ανθρώπων. Θα αναφέρει ότι ασχολείται με video-games μόνο αν είναι απόλυτα βέβαιος ότι βρίσκεται μεταξύ ομοτίμων. Και τότε θα αρχίσει να εκδηλώνεται με άκρατο ενθουσιασμό περηφανευόμενος για το πόσους “καθάρισε” στον διαδικτυακό του κόσμο. Είναι άτομο το οποίο ζει και ονειρεύεται τη μέρα που θα συνδεθεί ψυχή τε και σώματι με τον εικονικό κόσμο. Μην τον κάνεις παρέα εκτός και αν νιώθεις (έστω και λίγο) όπως αυτός. Δεν θα σου απαντήσει στο τηλέφωνο (σκοτώνει εικονικούς εχθρούς), δεν θα βγει μαζί σου (σκοτώνει εικονικούς εχθρούς), δεν θα έρθει στα γενέθλιά σου, στο γάμο σου και ούτε καν στη κηδεία σου (σκοτώνει – ακόμα – εικονικούς εχθρους).

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπει τον κόσμο ο gamer.

Πού θα τον βρεις: 

Πίσω από μια οθόνη, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, σε internet-cafe, σε game cons.

 Οι Ατάκες του: “Είμαι διάσημος στο internet”, “pro” (όταν σκέφτεται πόσο professional είναι σε αυτό που κάνει), “Noobs” ( κοινώς “νεοσύλλεκτοι” στον κόσμο του) και γενικά ακατανόητες λέξεις που μόνο οι gamers καταλαβαίνουν.

Ποτό: Nescafe για να αντέχει το ξενύχτι μια που έχει να ολοκληρώσει χιλιάδες αποστολές στο παιχνίδι που παίζει.

Φαγητό: Delivery. Δεν μπορεί να χάνει χρόνο από το παιχνίδι για να ετοιμάζει φαγητό.

Ποστ στο Facebook: Δεν κάνει ποστ. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Φωτογραφία στο Facebook: Screenshots από τα παιχνίδια του (αν και όταν βρει χρόνο).

Τι ψωνίζει: βιντεο-παιχνίδια φυσικά, συλλεκτικές εκδόσεις παιχνιδιών, mouse (επειδή τα λιώνει), πληκτρολόγια (επειδή τα λιώνει), κονσόλες παιχνιδιών, υπολογιστές “state of the art”.

Αγαπημένη ταινία: Δεν έχει χρόνο για ταινίες. Το πολύ-πολύ να είδε το Ender’s Game. Trailer παιχνιδιών.

5. O Ποδοσφαιρόφιλος:

Χαρακτηριστικά:

Ο ποδοσφαιρόφιλος είναι αλλού. Ζει σε ένα κόσμο μαγικό. Η μάππα είναι το μοναδικό γεγονός που δίνει νόημα στη ζωή του. Συζητά συνεχώς για φάσεις. Αποφεύγει να μιλήσει για οτιδήποτε άσχετο με ποδόσφαιρο άλλα και έχει μια εξαιρετική ικανότητα να μεταφέρει τη συζήτηση στο ποδόσφαιρο. Ξέρει όλους τους ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων. Ακόμα και της Δ’ κατηγορίας. Γνωρίζει για τις μετεγγραφές πριν ακόμα αυτές γίνουν. Μπορεί να σου πει για φάση που έγινε τη δεκαετία του 70 στο 90′. Έχει σηκώσει μόδα να πηγαίνει σε μπυραρίες για να βλέπει όλα τα ματς ανά το παγκόσμιο. Πάει στο γήπεδο ανελλειπώς. Δεν έιναι βλαμμένος όπως τους φανατικούς της ομάδας του. Κατ’ ακρίβεια μισεί τους ηλίθιους που καταστρέφουν το όνομα της ομάδας. Με άλλα λόγια είναι συνειδητοποιημένος οπαδός. Άρρωστος μέν αλλά συνειδητοποιημένος (και μπράβο του). Φυλάει, από παλιά, όλες τις αφίσες τις ομάδας του στις μεγάλες της (και μη) στιγμές. Ξέρει όλα τα συνθήματα του γηπέδου  απ’ έξω και έχει CD με τους ύμνους της ομάδας, τους οποίους ακούει κάθε πρωί στο δρόμο για τη δουλειά. Δεν έχει χάσει προπόνηση ή ακόμα και ματς της ομάδας στο εξωτερικό. Έχει οπωσδήποτε season ticket και αν η ομάδα του αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα θα συνεισφέρει ευχαρίστως άσχετα αν γνωρίζει ότι οι παράγοντες τα τρώνε. Παρακολουθεί ανελλειπώς “chappio link” (παρένθεση – προς δημοσιογράφους/ αθλητικογράφους: ονομάζεται Champions League, ΟΧΙ Link – έλεος πλέον). Μην μιλάς στον ποδοσφαιρόφιλο μετα από ήττα της ομάδας. Μην είσαι σπαστικός. Ο άνθρωπος έχει πένθος. Ο ποδοσφαιρόφιλος οπωσδήποτε έχει και δική του ομάδα mini-football. Άμαν τες τρώει η ομάδα του mini-football, μην διανοηθείς και πάλι να του μιλήσεις. Στο σπίτι του υπάρχουν δύο τηλεοράσεις γιατί αποκλείεται να αφήσει τη γυναίκα του να δει “Μπρούσκο” την ώρα που παίζει η Manchester. Μην τον ψάχνεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου: δεν υπάρχει, δεν υπάρχεις.

Είμαι ο θεός σου Κυπραίε. Προσκύνα στο ανώτερο ον το οποίο ονομάζεται μάππα!

Πού θα τον βρεις: 

Στο γήπεδο, στο γήπεδο του mini-football, στο πρακτορείο στοιχημάτων, σε μπυραρίες, στο Περού (αν παίζει εκεί η ομάδα του).

 Οι Ατάκες του: “Πόσα-πόσα;”, “Goooooooooaaaaaaaaaallllllllllll!”.

Ποτό: Αν είναι Ομονοιάτης πίνει Carlsberg. Αν είναι ΑΕΛίστας πίνει ΚΕΟ. Οι υπόλοιποι πίνουν οτιδήποτε άλλο.

Φαγητό: Γλυσταρκά στο γήπεδο, πίτσα στο σπίτι αν βλέπει “chappio link”, μπιζόλα jumbo, king size, go(a)liath (ή  ξέρω ‘γω τι ονόματα έχουν) αν είναι σε μπυραρία.

Ποστ στο Facebook: “Έλα shυλλάκκα ομαδάρα”, “η διαιτησία έκαψε μας πάλε – πουλημένοι”, “και σήκωσέ τοοοοοοο”, γενικότερα διάφορα συνθήματα της κερκίδας, βρισιές οι οποίες δεν γνώριζες καν ότι υπάρχουν.

Φωτογραφία στο Facebook: Οικογενειακή στο γήπεδο, selfie στο γήπεδο, με το κύπελλο της ομάδας επειδή ξέρει ούλλους τους παράγοντες τζαι αφήσαν τον να το σηκώσει, με το μωρό του να φορεί κασκόλ της ομάδας.

Τι ψωνίζει: φανέλλες ομάδων, οτιδήποτε από το κατάστημα της ομάδας, οτιδήποτε κυκλοφορήσει η ομάδα π.χ. καφές σε ττενεκκούιν, μάππες, αερόμαππες, παπούτσια της μάππας.

Αγαπημένη ταινία: Bend it like Beckham, Shaolin Soccer, Mean Machine, Green Street Hooligans.

Κάπου εδώ τελειώνει το Α’ μέρος της περιγραφής κυπριακών χαρακτήρων. Διαβάστε τη συνέχεια.

  • Marilita

    Hahaha Pikri den se gnorizo prosopika alla eisai teleios kai oi perigrafes gia tin kathe katigoria apla apsoges!!! Ego eimai kopela alla kai oi dio proin mou anikan se kapoies apo aftes tis katigories (makari na itan mono se mia :p)… o protos podosfairofilos, kinigos kai gamer, o teleftaios podosfairofilos kai gym maniac… alla miloume gia megali mania, mexri pou ntrepomoun na pao mazi tou paralia giati perpatouse opos akrivos to periegrapses- papia (vadisma asteio kai xeria anoixta 90 moires to kathena apo to plaino tou kormiou tou giati apo to fouskoma opos katalavaineis den kataferne na kleisei ta xeria) kai otan vgainame epine mono perrier- me mia feta lemoni parakalo!!! To domatio tou itan gemato proteines kai vitamines, kai fisika periodika me bodybuilders kai vari- se simeio pou anarotiomoun an einai fisiologiko na min koitazei periodika me ginaikes!!, eno to fb tou selfies me tous koiliakous tou stin fora kai posts “just do it” i “go hard or go home”… E telika tous esteila kai tous dio stin mana tous kai etsi mou emeine to “eisai idiotropi tziai en tha vreis antra afou kalittero pou mena en eshei”. 😀 😀 Nomizo omos pos ksexases akoma kapoious opos ton dj, ton gamia, ton xartopaixti (pilotta, mpirimpa ktl), ton “tavli, frape tziai tsiaro” kai afton pou exei mania me to car tou kai to apokalei “to moro”! 😉
    P.S. Esi eisai o kinigos tis photo? :p